De industrie van het begrafenistoerisme

Een nieuwe ontwikkeling ? Gewenst of ongewenst ?

Door: Gelderse Roos, 19 oktober 2016

Het Nederlanse volk is een volk van handelaren en koopjesjagers. Dat zit ons in het bloed en heeft veel voorspoed gebracht. Doorgaans beginnen we er jong mee. Dat het ons het hele leven bezig houdt wisten we ook wel. Maar het gaat verder. Zelfs onze dood en begrafenis wordt uitonderhandeld.

Handige Brabanders spelen daar op in. Zij kopen her en der natuur, bij voorkeur voor een habbekrats, en begraven er vervolgens op willekeurige plekken zoveel mogelijk mensen in. Een soort wildbegraven.

Natuurlijk met de verkooppraatjes die we op een achternamiddag kunnen bedenken. Het zou goed zijn voor de natuur, je helpt ermee de natuur te onderhouden, de grafrust is eeuwig (na de handel de zondvloed of ander natuurverschijnsel maar je bent teruggegeven aan de natuur), je kinderen hebben geen zorgen meer en er komt geen steen op.

Dat scheelt mooi in de kosten. En daar zijn wij als geboren koopjesjagers gek op. De rekening van het natuurbegraven wordt mild bekeken, een drieduizend Euro is een koopje vergeleken met de gebruikelijke kosten van een uitvaart, toch al gauw zes tot acht duizend Euro.

Maar wacht eens even: zonder steen en zonder aula en dus zonder catering is een normale uitvaart veel goedkoper dan een natuurbegrafenis. Daar hoor je de koopman niet over.

De zaken worden groots aangepakt. In Hoek van Holland wordt voor ruim 15 mijloen Euro een poldertje gekocht. Dat moet flink worden opgehoogd want anders drijven de dierbaren weg. Niet getreurd want er kunnen wel 34 000 graven in dat poldertje. Dan kun je ook wat kosten maken.

Maar, waar haal je de klanten vandaan? In De Hoek wonen 10 000 mensen, dus de klanten moeten van elders komen.
Dat heet begrafenistoerisme. Van heinde en verre zullen ze moeten worden aangevoerd. Den Haag, Rotterdam, Gouda misschien. Alles trekt naar De Hoek. En de Inwoners van Hoek van Holland ? Die passen zich aan. Zijn voortaan uitsluitend in het zwart gekleed. Kijken ernstig als echte kraaien.
Leuk is het niet maar je moet er wat voor over hebben als de begrafenistoerisme-industrie neerdaalt in je dorp.
En het is mooi, al die zwarte auto’s. Doorgaans netjes gewassen. Om te beginnen vier rouwstoeten per dag maar daar kan het niet bij blijven want zo krijg je de polder niet vol.
We gaan veel reclame zien.
Ga naar Hoek van Holland voor de ferry naar Engeland èn je laatste reis. Naar de eeuwigheid, onder achterlating van een bedragje voor de Brabanders. Voor de industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *