Landgoederenvisie of blindheid?

Om het natuurbegraven er in Wapenveld/Gelderland door te drukken wordt veel uit de kast gehaald. 

Door: Gelderse Roos, 26 september 2016

In Wapenveld is nu een ‘Landgoederenvisie’ ingezet om de goegemeente klaar te stomen voor niet minder dan twee natuurbegraafplaatsen in een dorp met 5000 inwoners. En zelfs naast elkaar gelegen, op twee buitenplaatsen. Die worden in de Visie ‘landgoederen’ genoemd en huiver mee: ‘Wat we wel wisten is dat een aantal landgoedeigenaren het moeilijk had om hun bezit rendabel te krijgen’.
En..o,schrik…een paar landgoederen staan al jaren te koop.

Maar dat is verschrikkelijk. Daar moet onmiddellijk wat aan gedaan worden om een ‘economische drager’, een verdienmodel te bedenken. Arme eigenaren zouden anders de gedroomde miljoenenopbrengsten van hun landgoed missen.
Wat nu? Niet getreurd. Of misschien juist wel getreurd: een begraafplaats is de uitkomst !

Maar hoe verkoop je dat? En zelfs twee in één dorp.

Daarvoor moet je behoedzaam te werk gaan. Een Visie laten schrijven is het minste. En stellen dat er een grote maatschappelijke behoefte aan is, helpt ook. En zeg dat de landgoederen dan worden opengesteld. Laat niemand zeggen dat de eigenaren dat allang hadden kunnen doen. Dat is niet aardig. Het is immers hun wisselgeld. U mag komen wandelen als u ook komt liggen. Anders houden we de zaak gesloten.

En zeg ook dat de landgoederen door er 19000 (!) doden in te begraven toekomstbestendig worden. Klopt, want een weg terug is er niet.

Maar pas op voor spelbrekers: mensen die zeggen dat de eigenaren met de verkoopprijs voor hun landgoed te hoog in de boom zitten en dat de beste toekomst voor deze villa’s is om ze gewoon te verkopen om ze te laten bewonen. Verhuizen als de broek te groot is geworden. Dat geldt voor iedereen.

Niemand mag ook begrijpen dat deze buitenplaatsen nooit een economische drager hebben gehad. Het waren huizen voor mensen die zich dat konden permitteren. Het waren nooit bronnen van inkomsten. Maar zoeken naar een verdienmodel klinkt modern. Dus op de schop met de buitenplaatsen in Wapenveld=Gravenveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *