Een lijkwade over de natuur

Hoe serieus is de bedreiging van de Bonnenpolder en van de natuur in ons land?Natuurbegraven Nederland B.V., partner van Natuurmonumenten heeft de polder gekocht voor ruim €15 miljoen.

Door: Gelderse Roos, 23 september 2016

Ophogen, infrastructuur, inrichten ceremonieruimte en kantoor, zeg nog € 5 miljoen. Dus zonder de winst en de jaarlijkse exploitatiekosten moet er voor afschrijving al een fors bedrag op tafel komen. Uitgaande van een 20 jaar voor de exploitatie is dat € 1 miljoen, plus rente plus exploitatie kosten. Elders hebben natuurbegraafplaatsen circa 7 personen in dienst. Maar dit wordt een grote, dus zeg 10 personen. Vijf ton personeelskosten, 1 miljoen afschrijving, rente,  onderhoud en huisvestingskosten, bij elkaar laten we zeggen € 2 miljoen per jaar. Een natuurbegrafenis levert circa € 3000 op. Dat betekent ruim 650 begrafenissen per jaar, ruim  twee per dag, de zondag niet meegerekend. En dan is er nog geen winst voor de nobele initiatiefnemers. Een begrafenisje extra per dag. Dus drie rouwstoeten dag in dag uit, twintig jaar lang. Dan liggen er ruim 20 000 stoffelijke overschotten verspreid over de Bonnenpolder. Allemaal bedoeld om de natuur te verrijken.
Deze partners van Natuurmonumenten willen ook nog eens met deze vereniging 15 van deze begraafplaatsen in het land realiseren. Natuurmonumenten is al langer de weg kwijt, wat dit betreft. Zij argumenteert dat de leden er om vragen. Diezelfde leden hebben een gemiddelde (!) leeftijd van nu 65 jaar. In het marketingrapport van de vereniging ( zie natuurbegraafplaats-waaromniet.nl onder Voor leden van Natuurmonumenten en klik op Verdienmodel) worden de leden gezien hun leeftijd “laaghangend fruit” voor de begraafactiviteiten genoemd.
Gezien de aantallen doden die voor de Bonnenpolder nodig zijn is het bepaald slim van Natuurbegraven Nederland om met Natuurmonumenten in zee te gaan. Deze vereniging is veruit de grootste bejaardenvereniging van ons land. Daar kunnen omroep Max en het Algemeen Ouderen Verbond samen zelfs niet tegen op.
De markt voor natuurbegraven wordt door de grafrechthandel ingeschat op vijf % van het aantal overledenen per jaar. Dat betekent 7000 natuurbegrafenissen per jaar verspreid over de natuur in ons land. Over een jaar of tien liggen er dan 70 000 doden willekeurig verspreid in natuurgebieden. Het wordt nog gezellig wandelen.
Begrijpt u nog waar wij met bezig zijn? Het gaat niet alleen over de lijkwade die over de Bonnenpolder zou neerdalen. In het hele land wordt natuur voorzien van een rouwrand. De verkooppraatjes zijn mooi. Het zou zo troostrijk zijn. Je zou er nieuwe natuur mee maken. Je helpt mee de natuur te onderhouden.
De Romeinen zeiden het al : Mundus vult decipi, ergo decipiatur. De wereld wil beduveld worden en dus gebeurt dat.
Misschien kan de Bonnenpolder iedereen en vooral de politiek wakker schudden. Dit is wat wij niet willen.
Als iemand bij de polder wil gedenken, gedenk dan de voormalige Staatssecretaris Bleker. Hij heeft de subsidies voor natuurbeheer rigoureus gereduceerd. Het gevolg is dat Natuurmonumenten zoekt naar andere “verdienmodellen”. Een rechte rug voor de natuur was daarbij beter geweest dan wat wij nu zien.

Het is echter niet anders. Tot……u wat laat horen, bij Natuurmonumenten, het Zuid-Hollands Landschap, uw politieke partij. Spreek met elkaar, buren, vrienden en familie: dit willen wij niet.
De natuur is voor onbekommerde recreatie en niet voor het delven van graven uit winstbejag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *