Het kwade plan van Natuurmonumenten op de Mookerheide in Limburg

Slag om en op de Mookerheide.

Door: Gelderse Roos, 15 augustus 2016

Je kunt nu al nergens in Nederland meer met vakantie, zonder de grafstemming die Natuurmonumenten in twintig gebieden wil creëren, te ervaren.
Zit je rustig op een terrasje in Limburg om van je vakantie te genieten en het schalt door de ether dat Natuurmonumenten nu ook het natuurmonument de Mookerheide wil bestemmen tot een begraafplaats. Het worden weer lekker veel graven daar, als in de tijd van de Slag. Nu is het niet een slag op maar ook om de Mookerheide want de vereniging moet nog een bestemmingsplan voor de begraafplaats regelen. De zielen worden daarvoor rijp gemaakt in een bijeenkomst voor omwonenden op 13 september 2016. Iedereen kan zich vast verheugen op de regelmatige begrafenissen in de natuur. Die kraaien staan zo mooi in de natuur maar deze vliegen niet.
Afgelopen woensdag werd bij de Raad van State zo’n bestemmingsplan van de vereniging in Loon op Zand op de pijnbank gelegd. De uitslag horen wij in oktober.

Maar de commerciële machine van het begraven draait door. Het argument van Natuurmonumenten om overal in het land begraafplaatsen te stichten in de natuur is ook hier weer dat de leden erom zouden vragen. De waarheid is dat Natuurmonumenten al in 2012 een marktonderzoek heeft laten maken en dat daarin door de marketeers het bejaarde ledenbestand van Natuurmonumenten respectloos werd omschreven als “laaghangend fruit” voor de uitvaarten.

Natuurmonumenten wil haar bezit vermarkten. Waar dit toe leidt is te zien in de uitvaartbranche waar de vereniging met haar partner Natuurbegraven Nederland B.V. een belangrijke speler wil worden. Of leden korting krijgen is nog niet duidelijk.

Het is wel ‘na ons de zondvloed’ want hoe het zit met de natuur en natuurbeleving blijft bij de uitingen van Natuurmonumenten onderbelicht. Nu zijn alle leden natuurliefhebbers dus zij kunnen zelf wel bedenken hoe de natuur eronder lijdt als er in een hectare (100×100 m) 400 diepe kuilen voor graven worden gemaakt. Het heet wel Mookerheide maar er staan veel bomen. Voor wortels van bomen en struiken geen plaats op een begraafplaats. Daar heeft de vereniging wat op gevonden. De grond wordt ‘grafrijp’ gemaakt. Dat wil zeggen bomen en struiken worden met wortel en tak gerooid. Er ontstaat dan een maanlandschap van kuilen en gaten en dan strijkt een bulldozer het netjes glad. Tot de graven worden gegraven.
Dat gaat dan makkelijker dan door al die wortels ploegen.
Grafrijp maken is een begrip dat de natuurliefhebber nog niet kende. Goed om te bedenken als de contributie wordt betaald. Geef wat meer want het is best duur, dat grafrijp maken!

Tot ziens op de Mookerheide. Netjes in het zwart. Een rouwstemming. Even aan wennen op het terrasje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *