Natuurmankementen

Gelderse Roos onderbreekt haar vakantie om een impressie weer te geven van de zitting op 10 augustus 2016 bij de Raad van State.

Door: Gelderse Roos, 11 augustus 2016

Daar was het eerste initiatief van Natuurmonumenten om een begraafplaats in de natuur te deponeren aan de orde. Het gaat om het hart van het Landgoed Huis ter Heide in Loon op Zand waar de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten grootscheepse kaalslag wil plegen om 27 ha natuur naast het Jachthuis ter plaatse grafrijp te maken. Daarvoor is door de vereniging en in het bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Huis ter Heide carte blanche gegeven aan de partner van Natuurmonumenten, Natuurbegraven Nederland B.V. om te begraven en kappen naar hartelust. Geen enkele beperking op het aantal graven per ha en aan het kappen van bomen, als het maar om begraven gaat.
Dat de structuur van de EHS daarmee volledig wordt verstoord deert onze nationale hoedster van natuur allerminst.
De Staatsraden vonden het klaarblijkelijk niet zo’n goed idee. Natuurmonumenten krabbelde ter zitting al terug. Het wachten is op de tik op de vingers in de uitspraak die in oktober valt te verwachten.
Honderden grafkuilen op een hectare en tevoren bomen en struiken met wortel en tak uit de grond rukken leidt tot een maanlandschap waarop een bulldozer zijn heilzame werk kan doen. Daarna wat graszaad, veel verharde paden en wat schattige bankjes en klaar is de begraafplaats. Wij kennen dat van Natuurbegraven Nederland B.V. in Schaijk en Heeze. En wat er volgt in Driehuis wachten wij even af.

Een ding is zeker. De natuur zal mankeren. Vandaar maar beter Natuurmankementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *