Driehuis zet zich op de kaart

Wie heeft er nooit van Driehuis gehoord? Niemand natuurlijk want wij kennen Driehuis van de rouwadvertenties: crematie in Driehuis-Westerveld. Na aankomst van de trein van zo en zo laat. 
Ouderwets natuurlijk. Wie komt er nu per trein nog naar een uitvaart.
We gaan in Driehuis met de tijd mee. Zo’n crematorium geeft maar horizonvervuiling. En dat mag niet in de duinen van Natuurmonumenten. Het kustgebied moet vrij blijven van bebouwing en de duinen zijn helemaal heilig. Nog geen damhert omleggen.

Door: Gelderse Roos, 27 juli 2016

Maar wat doe je dan met je duingebied als je de natuur wilt vermarkten? Kom maar eens met een goed idee.
De mannen bij Natuurmonumenten piekeren en piekeren. Dan heeft één een idee. Wij hebben nog een begraafpoot. Onze partners van Natuurbegraven Nederland B.V.! Snelle commerciële mannen met troostrijke woorden die in het ganse land natuurgraven  willen zien . Begraven in het wild. ” De natuur helpt mensen bij het verwerken van hun verlies, het geeft kracht.” Zeggen deze parners van Natuurmonumenten. Laat dat nu een win/win situatie zijn ! Het verlies van de één is de winst van de ander. Dat komt prachtig uit.
Nog een probleempje. De Vereniging tot Behoud heeft zojuist alarm geslagen over her duingebied en de kust. De exploitatiedrift gaat te ver.
Maar hier ligt dat anders. Geen horizonvervuiling. Alles wordt keurig onder de grond gestopt. Zand er over. Zie je niets meer van. En het geeft mogelijkheden van spoorzoeken. Welke dieren komen er op verse graven af? De boswachter verzekert dat er geen vos aan je teen komt knabbelen.
Het is wel wat ongezellig voor de mensen uit Velsen en IJmuiden die in het natuurgebied de Heerenduinen komen wandelen. Maar daar moeten ze maar aan wennen. Langzaam. Eerst een paar ha naast de begraafplaats en dan pas verder. Want de Partners van Natuurmonumenren hebben een missie. Het voor iedereen in Nederland mogelijk maken zich in de natuur te laten begraven. Wordt dat niet wat veel? Alterra-Wageningen heeft toch geadviseerd niet meer dan 80 mensen in een ha te begraven? Tachtig flinke kuilen in een gebied van 100×100 m? Oh, daar hebben de Partners wat op gevonden. Gewoon 400 van die kuilen maken in zo’n gebied. Niks te Alterra.
Moet ook wel want als alle 140 000 mensen die jaarlijks in ons land overlijden in de natuur begraven worden en we naar Alterra luisteren kost dat ieder jaar 1800 ha natuur. En dat vindt Natuurmonumenten vast geen goed idee. Nee, dan maar een oogje dicht voor het milieu-rapport en 400 stoffelijke overschotten in zo’n stuk grond. Dan zijn we met 360 ha natuur klaar. Ieder jaar. 1800 ha zou niet kunnen. Dan maar vervuiling op de koop toe en met een gebiedje van 360 ha per jaar klaar. Doen we ieder jaar ergens anders, dan valt het niet zo op.
En als we het helemaal willen camoufleren gaan we terug naar onze roots: in het Naardermeer. En water er over. Ziet niemand meer wat.

Er zijn ook kniesoren die bij Driehuis een ander idee hebben: of naar Westerveld of in de bestaande compacte begraafplaats. En handen af van de natuur. Jullie zeker, daar bij Natuurmonumenten. Het goede voorbeeld geven, weet je wel? Bezint eer ge begint, weet je ook nog. De geest uit de fles halen en natuurbegraven gewoon maken. Wat een risico! Dat kun je ook begrijpen.

Wees maar zuinig met natuur en trouw aan je naam :Behoud van natuurmonumenten en blijf van een Nationaal park af!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *