Natuurbegraven de wereld uit. Te beginnen in Schijndel.

Weer wordt de onbekommerde natuurliefhebber opgeschrikt door een nieuw morbide plan. Weer een natuurgebied op een mooi landgoed in de gevarenzone.

Door: Gelderse Roos, 22 juli 2016

Het is het oude liedje :  landgoedeigenaar heeft geld nodig. Krijgt niet wat hij voor zijn grond hebben wil. En dan de noodgreep : natuurbegraven.

Dezer dagen ging het in deze blog over twee aanpalende landgoederen in Wapenveld, een dorp met 5000 zielen  waar zo nodig 19000 graven zouden moeten komen in de natuur van deze twee lang te koop staande landgoederen. Einde van twee landgoederen?

Vandaag gaat het over het landgoed de Denneboom in Schijndel. De eigenaar heeft het van de daken geroepen: hij wil participanten om het landgoed te exploiteren. Zelfs een filmpje op YouTube.
En dan komt de reddende Engel. Des Doods wel te verstaan.
Een begrafenisondernemer ziet er wel iets in . Natuurbegraven en een crematorium er bij. Een gemeentebestuur dat weer staat te juichen.

En dan te bedenken dat er in Noord-Brabant al het nodige is opgeofferd voor natuurbegraven. En er zijn nog meer plannen. Van onze onverbeterlijke Natuurmonumenten zelfs.

Onder de vlag van deze vereniging is zojuist een natuurbegraafplaats in Heeze opengegaan. De natuur is daar zorgvuldig verwijderd en de bodem opgehoogd door de partners van Natuurmonumenten, Natuurbegraven Nederland B.V.  Deze club heeft ook al een groot gebied in Schaijk opgehoogd en een grafstemming meegegeven.

Ook in Hilvarenbeek is op het landgoed De Utrecht een natuurbegraafplaats ingericht, na verwijdering van de daar altijd passend geoordeelde beplanting.

Natuurmonumenten bereidt een grootschalige natuurbegraafplaats in Loon op Zand voor.

Er zijn verder nog particuliere initiatiefnemers in de provincie aan het natuur begraven geslagen.

En dan is er nog een echte professional : een sloop- en recyclingbedrijf in Deurne dat een graantje wil meepikken.

Daar moet Schijndel dringend bij. De oude bebouwing op dit landgoed wordt voor het grootste deel  gesloopt. In het hoofdgebouw De Denneboom past mooi de crematorium-oven.

En de natuur? Daar is al een quick-scan van gemaakt want dat kan wel snel. De vleermuizen zullen niet op de vlucht  slaan en bij de dassenburchten blijven we vandaan. Dat kennen we van Schaijk. De ophoging van dat terrein nabij de burchten. Dassen kunnen omlopen. Een goede oefening.

Als het net zo gaat als in Heeze en Schaijk weten we wat ons te wachten staat: bomen en struiken met wortel en tak er uit, ophogen met zand om de kisten goed te kunnen verwerken. Inzaaien en wat boompjes planten en de natuur is weer hersteld.
In Schijndel is het wel een andere exploitant, een rasechte begrafenisondernemer. En die hebben verstand van natuurbeheer. Ze gaan dagelijks om met de dood, komt in de natuur ook voor.
We bereiden ons voor op veel taxus en hulst.  Zie Schaijk.

Taxus is de boom des doods, geliefd bij de goedgemutste kraai. Past bij de hoge hoed.

Een ding is zeker : het onbekommerde genieten van de natuur op het landgoed de Denneboom behoort spoedig tot het verleden. Het zoveelste slachtoffer van de hype van natuurbegraven.

En de provincie Noord-Brabant? Die heeft geen behoefte aan beleid op het gebied van natuurbegraven.

Ja ja, bij ons in Brabant doen we maar wat.
Exit Denneboom. Of natuurbegraven de wereld uit?

Gelderse Roos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *